Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

Postopek

Material: preja za pletenje Fortissima Socka Teddy, Schoeller+Stahl (35% volna, 65% poliamid, 125m/50g)

(barva copatkov na fotografiji: Mais 28.0035-08)

Pletilke: - komplet pletilk za nogavice debeline 3,5mm

- komplet pletilk za nogavice debeline 4,0mm

Ostalo: šivanka za volno

Navodila:

S pletilkami debeline 3,5mm nasnujemo 32 petelj, jih razdelimo na 4 pletilke in sklenemo v krog. Pletemo 24 vrst v vzorcu 2 levi – 2 desni petlji. Nato naredimo luknjice za vrvico: v prvem krogu pletemo *2 desni petlji skupaj + 1 ovoj* (od * do * ponavljamo do konca kroga), v naslednjem krogu popletemo vse petlje desno. Sledita še dva kroga samih desnih petelj.

Nato petlje razdelimo takole: na 1. in 4. pletilki naj bo po 11 petelj, na 2. in 3. pletilki pa po 5 petelj. Petlje 1. in 4. pletilke odložimo in pletemo 9 vrst gladko desno (v sprednjih vrstah desne petlje, v zadnjih vrstah leve petlje) za zgornji del stopala. Nato na robne petlje zgornjega dela stopala nasnujemo na vsaki strani po 7 petelj in zopet pletemo v krogih. Petlje razdelimo na 4 pletilke tako, da je 10 zank zgornjega dela stopala na 1. pletilki, 13 petelj desne stranice copatka na 2. pletiliki, 10 zank zadnjega dela copatka na 3. pletilki in 13 petelj leve stranice copatka na 4. pletilki. Nadaljujemo 3 kroge samih desnih petelj, pri tem v prvem krogu na novo nasnute petlje popletemo desno od zadaj. Sledijo 3 krogi levih petelj, 4 krogi desnih petelj in 3 krogi levih petelj.

Za podplat copatka pletemo desne petlje in snemamo na sledeč način: na 1. in 3. pletilki (sprednji in zadnji del copatka) snamemo v vsaki vrsti na začetku in na koncu vsake pletilke po 1 petljo (na začetku pletilke: 1. petljo preložimo, 2. popletemo desno in prvo prevlečemo čez drugo; na koncu vrste 2 petlji popletemo desno skupaj), na 2. in 4. pletilki (leva in desna stranica copatka) snemamo na enak način, le da snemanje ponovimo samo v vsaki drugi vrsti.

Ko nam na 1. in 3. pletilki ostane samo še po ena petlja (po 5 krogih snemanja), preostale petlje zašijemo s šivanko za volno (izmenično po eno petljo z leve in desne stranice).

Iz dvojne posukane niti naredimo približno 35cm dolgo vrvico in jo povlečemo skozi luknjice na copatku ter zavežemo.

Namig:

Za copatke lahko uporabite tudi druge materiale podobne debeline!