Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

PostopekVelikost: 98cm
Material: preja za pletenje Cotton Soft, Mondial (100% bombaž, 180m/50g), barva 872, 200g
Pletilke: krožne pletilke debeline 3mm (dolžine 60cm), komplet pletilk za nogavice debeline 3mm

Patentni vzorec: 1 leva petlja, 1 desna petlja
Gladko desno: v prednjih vrstah desne petlje, v zadnjih vrstah leve petlje

Navodila:

Pulover je spleten v enem kosu.
Plesti začnemo hkrati sprednji in zadnji del.
Nasnujemo 128 petelj s krožnimi pletilkami debeline 3mm in pletemo 10 vrst v patentnem vzorcu. Naprej pletemo gladko desno do višine 23cm od patenta. Vse zanke odložimo.

Rokav:

Nasnujemo 48 petelj s pletilkami za nogavice debeline 3mm in pletemo v krogih. Prvih 10 vrst pletemo v patentnem vzorcu, naprej gladko desno. V 10. vrsti od patenta dodamo za 1. petljo in pred 48. petljo po eno petljo. To ponovimo še 6-krat v vsaki 10. vrsti = 62 petelj. Po zadnjem dodajanju pletemo še 4 vrste gladko desno, v naslednji vrsti zadelamo zadnjih 5 petelj in nato še prvih 5 petelj v krogu. Preostalih 52 petelj odložimo.
Drugi rokav spletemo enako.

Zgornji (ramenski) del:

Pulover sedaj sestavimo in od tu naprej pletemo v enem kosu. Za to uporabimo krožne pletilke debeline 3mm.
Spet vzamemo v roke sprednji in zadnji del puloverja. Pletemo takole: 5 petelj zadelamo, pletemo 54 petelj desno, zadelamo 10 petelj – na tem mestu na krožne pletilke naberemo 52 petelj prvega rokava, pletemo 54 petelj desno, zadelamo 5 petelj – naberemo petlje drugega rokava. Nadaljujemo s pletenjem v krogih čez vse dele. V naslednji vrsti skupaj popletemo zadnjo petljo sprednjega dela in prvo petljo rokava, zadnjo petljo rokava in prvo petljo zadnjega dela, zadnjo petljo zadnjega dela in prvo petljo rokava, zadnjo petljo rokava in prvo petljo sprednjega dela (na vseh stikih posameznih delov jopice popletemo dve petlji desno skupaj).
V 2. naslednjem krogu začnemo snemati za ramena, in sicer: pred vsako petljo na stiku (petlje, ki smo jih prej popletli skupaj) snamemo tako, da popletemo dve petlji desno skupaj, za vsako petljo na stiku snamemo tako, da popletemo dve petlji prevlečeno skupaj (1. petljo preložimo, 2. petljo popletemo desno in nato 1. petljo prevlečemo čez 2.). Snemanje ponavljamo v vsaki 4. vrsti (desne petlje). Najbolje je , da si označite petlje na stiku z nitko kontrastne barve ali pa s plastičnimi označevalci petelj.
Tako pletemo do višine 10cm od podpazduhe. Nato naredimo še 10 vrst patentnega vzorca in vse petlje zadelamo. Zašijemo odprtine pod pazduho in pulover je končan.