Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

Postopek

Navodila za izdelavo čipk s "tatting" tehniko

Začetek:
1. Za začetek odrežite približno 1 m niti. Nit vdenite v iglo tako, da je krajši konec dolg 10 cm. Iglo držite v desni roki, z levo držite daljši konec niti.


2. Daljši konec niti položite ZA iglo s pomočjo desnega kazalca. S tremi prsti leve roke držite nit, kot kaže slika.


3. Ovijte nit okoli prsta v smeri urinega kazalca (opomba: smer navitja niti okoli prsta je odvisna od tega, ali delate prvo ali drugo polovico dvojne petlje; za prvo polovico torej navijete nit tako, kot kaže slika).

Izdelava osnovne dvojne petlje:
4. Iglo vstavite v zanko, ki je ovita okoli prsta, od spodaj navzgor, nato izvlecite prst.


5. Prva polovica dvojne petlje je sedaj na igli, s potegom jo zategnemo.


6. Ovijte nit okoli prsta v nasprotni smeri urinega kazalca.


7. Upognite kazalec, kot kaže slika. Iglo vstavite v zanko, ki je ovita okoli prsta, v smeri proti konici prsta. Izvlecite prst in prenesite drugo polovico dvojne petlje na iglo.


8. Povlecite nit, da sta obe polovici dvojne petlje na igli skupaj, kot kaže slika.

Dvojna petlja je osnovna in hkrati edina petlja pri "tatting" tehniki.

Izdelava zanke ("picot").
9. Naredite prvo polovico dvojne petlje. Na igli jo zategnite približno 1 cm stran od prejšnje dvojne petlje (pomagajte si tako, da s kazalcem držite nit na igli). Nato naredite drugo polovico dvojne petlje. Iz presledka med dvema dvojnima zankama nastane zanka oz. t.i. "picot".
10. Pomaknite dokončano dvojno petljo po igli do prejšnje dvojne petlje. Na sliki vidite 5 dvojnih petelj, 1 "picot" in 1 dvojno petljo.

Izdelava obroča
11. V iglino uho vstavite konec niti. Držite iglo v desni roki, s palcem in kazalcem leve roke primite petlje na igli. Povlecite jih navzdol po igli, preko ušesa. Petlje še naprej držite z levo roko.


12. Ko povlečete dvojne petlje z igle, se oblikuje obroč. Povlecite daljši konec niti - bolj kot zategnete, manjši je obroček.

Za obroč na sliki se shema glasi: 5 - 5 - 5 - 5 Cl (5 = 5 dvojnih petelj, - = zanka oz. "picot", Cl = zaključevanje obroča (close)).