Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

PostopekPletilke lahko kupite v naši spletni trgovini.

Ta nasnutek je bolj elastičen in uporaben pri vseh vrstah patentnega vzorca.
Za začetek potrebujemo pomožno nitko v kontrastni barvi in približno isti debelini kot delovna nitka. Nasnujemo s pletilkami, ki so za pol številke tanjše od tistih s katerimi bomo nadaljevali.
Z delovno nitko najprej naredimo petljo (kot pri običajnem nasnutku). To petljo bomo kasneje spustili in ne šteje k celotnemu številu nasnutih petelj.

Slika 1: Delovno nitko ovijemo okrog kazalca, pomožno pa okrog palca leve roke. Drugi konec pomožne nitke primemo z desno roko skupaj s pletilko. Držimo trdno na obeh koncih, da je nitka napeta. S pletilko zajamemo delovno nit pod pomožno in tako tvorimo prvo zanko.Slika 2: Delovno nit položimo na pletilko pred pomožno in s tem tvorimo drugo petljo. Potem spet zajamemo delovno nit pod pomožno (3.petlja) in tako nadaljujemo dokler nimamo na pletilki željenega števila petelj.
Slika 3 in 4: V prvi vrsti pletemo petlje pred pomožno nitko desno, tiste za pomožno nitko pa prenesemo, kot bi jih levo popletli, delovna nit pred petljo. Obrnemo in v naslednji vrsti pletemo enako. Skupaj naredimo 4 take vrste.

   

Če pletemo v krogih potem v 2. in 4. vrsti prenašamo desne petlje, nit teče za petljo in pletemo leve petlje.
Po 4 vrstah oziroma krogih zamenjamo pletilke z debelejšimi za pol številke in pletemo naprej običajen patentni vzorec.