Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

Postopek

Pri tej vrsti pletenja dobimo na obeh straneh gladke desne petlje. Pletemo z obema barvama istočasno, glede na predlogo motiva menjamo vrstni red barv.

Začetek: nasnujemo z obema barvama hkrati, tako da dobimo dvojne dvobarvne petlje. Vsaka dvojna petlja šteje za eno, če je v predlogi za vzorec 30 petelj, moramo nasnuti 30 dvojnih petelj.

1.       Vrsta: robna petljo vedno naredimo z obema barvama desno, na koncu vrste jo samo preložimo, obe niti pustimo na sprednji strani dela (preden obrnemo!). Na prstu imamo obe barvi hkrati, z barvo A pletemo desne in z barvo B leve petlje. V prvi moramo paziti, da je barva A vedno spredaj, če ni, jo potegnemo naprej čez drugo barvo. V naslednjih vrstah bodo barve že prav postavljene.

2.       Vrsta: robna petlja z dvojno nitko desno, naprej pletemo z barvo B desne in z barvo A leve petlje

Prvo in drugo vrsto ponovimo tolikokrat kot zahteva predloga vzorca, pri tem nastaja ena stran v barvi A in druga v barvi B.

Naprej pletemo po predlogi motiva. Tam kjer se barva zamenja iz A v B, pletemo naslednjo petljo desno z barvo B in levo z barvo A. Na hrbtni strani nastaja motiv v negativu. Sledimo vrsticam motiva, kot bi vezli motiv s križčki. Štejeta obe vrsti, to pomeni da beremo lihe vrste od desne proti levi in sode od leve proti desni. Za začetek je priporočljivo, da si izberete en enostaven lik, npr. kvadrat.

Ko je motiv zaključen, naredimo še nekaj vrst gladkih, potem pa zaključimo z obema barvama, iz vsakega para petelj naredimo dvojno petljo in jo normalno zazankamo.

Za tako pletenje lahko uporabite praktično katerokoli prejo ali volno, priporočamo pa vam gladke preje srednje debeline, za prijemalke predvsem bombažne preje, lahko pa si na ta način spletete tudi kapo ali trak iz tople volne.