Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

Postopek

Velikost: 68-74cm

Material: preja za pletenje Fortissima Socka Teddy, Schoeller+Stahl (35% volna, 65% poliamid, 125m/50g) – 200g osnovne barve, po 50g barve 1 in barve 2.

Pletilke: krožne pletilke debeline 3,5mm (dolžine 60cm), komplet pletilk za nogavice debeline 3,5mm

Patentni vzorec:  1 leva petlja, 1 desna petlja

Gladko desno: v prednjih vrstah desne petlje, v zadnjih vrstah leve petlje

Navodila:

Jopica je spletena v enem kosu, brez šivanja (oziroma skoraj brez šivanja). Zašiti je potrebno samo kratek del pod pazduho in kapuco na ovratnik.

Plesti začnemo hkrati oba sprednja in zadnji del.

Nasnujemo 124 petelj s krožnimi pletilkami debeline 3,5mm in pletemo 9 vrst v patentnem vzorcu. Naprej pletemo gladko desno do višine 18cm od patenta. Vse zanke odložimo.

Rokav:

Nasnujemo 42 petelj s pletilkami za nogavice debeline 3,5mm in pletemo v krogih. Prvih 9 vrst pletemo v patentnem vzorcu, naprej gladko desno. V 6. vrsti od patenta dodamo za 1. petljo in pred 42. petljo po eno petljo. To ponovimo še 5-krat v vsaki 6. vrsti = 54petelj. Po zadnjem dodajanju pletemo še 4 vrste gladko desno, v naslednji vrsti zadelamo zadnje 4 petlje in nato še prve 4 petlje v krogu. Preostalih 46 petelj odložimo.

Drugi rokav spletemo enako.

Zgornji (ramenski) del jopice:

Jopico sedaj sestavimo in od tu naprej pletemo v enem kosu. Za to uporabimo krožne pletilke debeline 3,5mm.

Spet vzamemo v roke sprednja in zadnji del jopice. Pletemo takole: 26 petelj desno, zadelamo 8 petelj – na tem mestu na krožne pletilke naberemo 46 petelj prvega rokava, pletemo 56 petelj desno, spet zadelamo 8 petelj – naberemo petlje drugega rokava, do konca vrste pletemo desno (še 26 petelj). V naslednji vrsti (leve petlje) skupaj popletemo zadnjo petljo sprednjega dela in prvo petljo rokava, zadnjo petljo rokava in prvo petljo zadnjega dela, zadnjo petljo zadnjega dela in prvo petljo rokava, zadnjo petljo rokava in prvo petljo sprednjega dela (na vseh stikih posameznih delov jopice popletemo dve petlji levo skupaj).

Nadaljujemo s pletenjem čez vse petlje in začnemo snemati za ramena, in sicer: pred vsako petljo na stiku (petlje, ki smo jih prej popletli levo skupaj) snamemo tako, da popletemo dve petlji desno skupaj, za vsako petljo na stiku snamemo tako, da popletemo dve petlji prevlečeno skupaj (1. petljo preložimo, 2. petljo popletemo desno in nato 1. petljo prevlečemo čez 2.). Snemanje ponavljamo v vsaki 2. vrsti (desne petlje). Najbolje je , da si označite petlje na stiku z nitko kontrastne barve ali pa s plastičnimi označevalci petelj.

Po 8. snemanju zamenjamo barvo. Od tu naprej pletemo 4 vrste v barvi 1, 4 vrste v osnovni barvi, 4 vrste v barvi 2. Nadaljujemo v osnovni barvi še 2 vrsti, nato začnemo snemati za vratni izrez na obeh sprednjih delih (istočasno na sprednjih delih prenehamo s snemanjem za ramena). Snamemo 1-krat 4 petlje, 1-krat 3 petlje, 1-krat 2 petlji in 1-krat 1 petljo. Snemanje nadaljujemo na rokavih in snamemo še 2-krat po 3 petlje. Preostalih 14 petelj zadelamo.

Kapuca:

Nasnujemo 90 petelj in pletemo 9 vrst v patentnem vzorcu, nato gladko desno. Od patenta pletemo še 4 vrste v osnovni barvi, nato 4 vrste v barvi 1, 4 vrste v osnovni barvi, 4 vrste v barvi 2. Nadaljujemo s pletenjem v osnovni barvi še 22 vrst. Nato snamemo 5-krat po 4 petlje in 4-krat po 5 petelj. Preostalih 12 petelj zadelamo.

Dokončanje:

Zašijemo odprtine pod pazduhami, in sicer zašijemo skupaj zadelane petlje na rokavu z zadelanimi petljami na sprednjem oz. zadnjem delu.

Za zapenjanje na levi rob nasnujemo 70 petelj in pletemo 9 vrst v patentnem vzorcu, petlje zadelamo. Na desni rob prav tako nasnujemo 70 petelj in pletemo v patentnem vzorcu. V 5. vrsti naredimo gumbnice: prvi 2 petlji pletemo normalno (v patentnem vzorcu), zadelamo 3. in 4. petljo, pletemo *14 petelj v patentnem vzorcu, 2 petlji zadelamo* (ponavljamo od * do *), preostali 2 petlji popletemo normalno. V naslednji vrsti na vseh mestih, kjer smo prej po 2 petlji zadelali, na novo nasnujemo 2 petlji. Naprej pletemo v patentnem vzorcu do višine 9 vrst, nato petlje zadelamo. Na levo stran prišijemo 5 gumbov. Kapuco prišijemo na ovratnik.