Vse za šivanje in ročna dela
Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna navodila in ustvarjalne ideje

Prevod najpogostejših izrazov v navodilih

Postopek

Velikost: za obseg glavice cca. 40cm

Material: Merino 125 (Austerman) ali Merino mix (Schoeller + Stahl) – 50g

Pletilke: komplet 5 pletilk za nogavice, debeline 4,5mm

Dodajanje petelj: pred in za označeno petljo dodamo po 1 petljo, in sicer tako, da novo petljo nasnujemo iz vmesne prečne nitke med dvema petljama prejšnje vrste (Namig: če ne želimo prevelikih lukenj na mestih, kjer dodajamo petlje, novo petljo iz prečne nitke popletemo od zadaj)

Odvzemanje petelj: označeno petljo in eno petljo pred njo skupaj preložimo, kot bi ju hoteli poplesti skupaj desno, nato desno popletemo naslednjo petljo in obe preloženi petlji povlečemo čez njo (na ta način popletemo tri petlje skupaj, tako da srednja petlja leži na vrhu)

Navodila:

Nasnujemo 87 petelj, jih enakomerno razdelimo na 4 pletilke in pletemo v krogih. 6 krogov pletemo izmenično 1 krog desnih petelj, 1 krog levih petelj.

S pomočjo označevalcev petelj označimo 14. petljo, 34. petljo, 44. petljo, 54. petljo in 74. petljo.

Pletemo gladko desno in v vsakem drugem krogu dodamo po eno petljo na zgoraj opisani način: 

za 1. petljo
pred in za 34. petljo
pred in za 54. petljo
pred zadnjo petljo

Prav tako pa v vsakem drugem krogu tudi odvzamemo po dve petlji na zgoraj opisani način:

ob 14. petlji
ob 44. petlji
ob 74. petlji

Po 12 krogih prenehamo z dodajanjem petelj (dodali smo 6 krat) in nadaljujemo samo še z odvzemanjem na označenih treh mestih v vsakem drugem krogu, dokler nam ne ostane le še 15 petelj. V naslednjem krogu še zadnjič odvzamemo 3 krat po 2 petlji (enako kot do sedaj), nato pletemo še cca. 5 krogov gladko desno čez preostalih 9 petelj. Na koncu s šivanko za volno potegnemo nitko skozi vse petlje in zadelamo.

Iz volne naredimo še dve vrvici in ju prišijemo na kapico. 

Namig za izdelavo vrvic: odrežemo volno približno 5 kratne dolžine vrvice, ki jo želimo narediti, prepognemo na polovico in nataknemo npr. na vratno kljuko. Vrtimo, dokler ni volna kar močno posukana, nato prepognemo na polovico, da se vrvica preplete. S prsti nekajkrat potegnemo po vrvici, da jo zgladimo. Konce zavozlamo skupaj.